02
jul

Crushi, sushi met een crunchy bite, uniek en margerijk – Appetizer

Heb jij hem al gezien? Thuis, op de zaak of bij je favoriete horecagelegenheid… We zijn ontzettend trots dat we in alweer de 5e editie van 2015 van de Appetizer staan. Het is een mooi stuk geworden, twee pagina’s ‘centerfold’. Vers van de bron. Je leest hierin wat Crushi tot een uniek fingerfood product maakt, hoe Crushi als lekker en toegankelijk wordt ervaren en wat Crushi tot een margerijk gerecht maakt geschikt voor iedere kaart, voor ieder gerecht. Zeker ook de zomerkaart. Oja…, en je leest een aantal nieuwtjes. 

Crushi: sushi met een crunchy bite

Het is even eenvoudig als briljant: door zijn sushi te voorzien van een krokante buitenkant en daarna kort te frituren, bedacht restaurateur Jeroen van de Velde een nieuw fingerfood gerecht: Crushi. Zelfs mensen die niet van sushi houden, reageren enthousiast. Na de introductie op de Horecava loopt het storm. Hoe een uniek en margerijk product de Hollandse horeca verovert.

Jeroen van de Velde is eigenaar van Bar Restaurant Inspired in de Utrechtse Biltstraat. Zijn keuken serveert internationale gerechten; carpaccio, Hollandse biefstuk, dagverse vis, sushi én Crushi. Dat laatste gerecht is uniek in de horeca en door Jeroen zelf bedacht.

Crushi is gefrituurde sushi welke in het vriesvak te bewaren is en bestaat in twee varianten: California Crushi; met krabstick, Japanse omelet en wakame en Vega Crushi; met gegrilde paprika, takuan (gele rettich) en wakame.

“Het begon allemaal in 2012”, vertelt de ‘uitvinder’ in zijn restaurant. “Het was het hoogtepunt van de crisis en er moest iets gebeuren. Eén voordeel van economisch mindere tijden is dat je gedwongen wordt om creatief te zijn. Door onze sushi met wat tempurabeslag en broodkruim te frituren, kregen we een uniek fingerfood product in handen; sushi met een crunchy bite. Onze gasten zijn er dol op, maar we wilden méér. Dit moest ook buíten het restaurant kunnen scoren, bijvoorbeeld tijdens festivals en concerten.”

Crushi in de Foodwall

Vaste gast Martijn Klein hielp Jeroen bij het uitrollen van zijn concept. Aanvankelijk bezocht Jeroen wat kleine festivals, totdat Mojo Concerts (organisator van onder andere Lowlands en North Sea Jazz) aan de deur klopte. “Die hadden serieus interesse”, vertelt Jeroen. “Uiteindelijk hebben we daar nog geen gebruik van gemaakt. Waarom? Omdat anderen dan met je product aan de haal kunnen gaan. We moesten gróter denken dan Lowlands.”

Het duo vroeg patent aan op Crushi en sprak met Bidvest Deli XL over een landelijke distributie van hun product. Tijdens de afgelopen Horecava werden stukjes Crushi gepresenteerd in de nieuwe Foodwall van Bidvest Deli XL, als fingerfood die de gast zelf ‘uit de muur kan trekken’. “Bezoekers van de Bidvest Deli XL-stand reageerden heel enthousiast”, zegt Martijn. “We waren in no-time door onze voorraad heen. Toen kwam de vraag: ‘Wanneer is Crushi leverbaar?”. Uiteindelijk hebben we een datum geroepen; 2 maart 2015. Gelukkig konden we dat – na twee maanden keihard werken – ook waarmaken.”

Lekker en toegankelijk

De sushi van topkwaliteit wordt in Amstelveen gemaakt, voorzien van de crunchlaag en vervolgens ingevroren. Vooral het invriezen maakt dit product uniek. “Een gefrituurde sushi an sich is nog niet bijzonder”, vertelt Jeroen. “Dat zal vast ergens in de wereld ook wel eens worden gedaan. In ons restaurant worden ze dagvers bereid en opgediend, maar toen we nog overwogen om naar festivals te gaan, stonden we voor een logistiek probleem. Want hoe maak je op locatie duizenden Crushi`s en voorkom je enorme derving? Dat werkt alleen door Crushi van tevoren te maken en ingevroren mee te nemen. Dan hoef je ze alleen nog maar kort te frituren. Zo bespaar je tijd én serveer je altijd precies genoeg Crushi.”

Door Crushi in te vriezen, kunnen Jeroen en Martijn hun product eenvoudig op de markt brengen. Maar is er ook vraag naar? “Dat is de afgelopen maanden wel gebleken”, antwoordt Martijn. “Zelfs mensen die geen fan zijn van sushi, vinden Crushi wél lekker. Dat zit ‘m vooral in de krokante buitenkant. Die voegt een crunchy bite toe, die je bij gewone sushi niet hebt. Daardoor wordt de sushi lekkerder én toegankelijker. Daarnaast bedienen we met onze vegetarische Crushi ook gasten die uit principe geen sushi eten.”

“Zelfs mensen die geen fan zijn van sushi, vinden Crushi wél lekker...” #crunchy #sushi Klik om te Tweeten

Geen verspilling

Inmiddels groeit de vraag naar Crushi met de dag, zelfs uit de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië. Vooral grote ketens en cateraars tonen interesse. Martijn: “Veel klanten reageren enthousiast. Vooral omdat je met Crushi een lekker en bijzonder product gróóts kunt inzetten, op een vrij eenvoudige manier. En dan zonder waste, want door de korte frituurtijd maak je altijd precies de juiste hoeveelheid. Sinds 2 maart is Crushi leverbaar via Bidvest Deli XL. Kort daarna lagen ze bij Humberto Tan op tafel, tijdens RTL Late Night. Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Onder andere NH Hotels, Tivoli Vredenburg en Roompot Vakantieparken gaan nu Crushi aanbieden aan hun gasten. Maar ook restaurants en strandpaviljoens tonen interesse, voor bruiloften en partijen en als fingerfood- of bijgerecht voor op de kaart.”

Volgens restaurateur en uitvinder Jeroen van de Velde hebben zijn collega’s met Crushi een geweldig gerecht in handen, waar ze gerust een prijs van bijna 10 euro voor kunnen vragen. “Zeker als je Crushi op een leuke manier presenteert”, zegt hij. “Dus met 5 a 6 stukjes Crushi, een beetje wakame, wasabi mayonaise, gember en een pipetje met soja. Dan krijg je een compleet gerechtje voor een inkoopprijs van € 3,95 (zie kader, red.). Zónder waste en met bijzonder weinig handling. Zet je dat voor € 9,95 op de kaart, dan heb je 60 procent marge. Maar je kunt Crushi ook onderdeel maken van een borrelplankje, of als side dish bij een stukje tonijn of witvis. Een restaurateur uit Houten serveert Crushi nu bij een gerecht met vis en aangemaakte mangosalade. Dat ziet er hartstikke leuk uit.”

Crushi is te bestellen via Bidvest Deli XL met artikelnummer 051564 en 051566.

Gerecht met Crushi: tel uit uw winst!

5 x Crushi                                         € 3,65

Wakame                                            € 0,10

Wasabi mayonaise                           € 0,05

Pipetje met soja                                € 0,10

Gember                                             € 0,05

___________________________________________

Inkoopprijs:                                      € 3,95

Advies-verkoopprijs:                       € 9,95

___________________________________________

Marge:                                               € 6,00

Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud

Bron: Appetizer

Update: Crushi, crunchy sushi is inmiddels verkrijgbaar via onder andere: DeliXL, Hanos, Jan van As, Food Partners, Chef’s Culinar
Ben je benieuwd naar Crushi en wil je contact of Crushi op de kaart zetten, laat het ons weten, download de informatie èn bestel Crushi!

contact

Crushi

info