02
aug

Crushi: Sushi met een knapperig jasje én een patent – Gamechangers Utrecht

Deze week staan we op Gamechangers Utrecht. Eerder spraken Jeroen en Martijn met hen over passie, Crushi, Lowlands, business en nog wat nieuws. Gamechangers, mensen die nu al of nog onderweg zijn het spel te veranderen in de markt. Crushi is een veelzijdig, bewust en innovatief product en we zijn vereerd met de vermelding ‘Gamechanger’. Het is hard werken aan je passie, voor Crushi is het iedere dag een veranderend “spel” en dat geeft heel veel plezier.

Crushi: Sushi met een knapperig jasje én een patent

Wat krijg je als je een ervaren horeca-man en een marketingexpert bij elkaar zet? Crushi! In het restaurant Inspired aan de Biltstraat in Utrecht kregen Jeroen van de Velde en Martijn Klein het idee voor de sushi met een knapperige buitenkant.

Van de Velde: “Ondernemerschap vraagt om meer dan alleen maar restaurantje spelen. Je moet op zoek naar innovatie. In de zomermaanden zie je veel foodtrucks en festivals. Ik wilde ook iets met festivals doen.” Het idee om gefrituurde sushi te verkopen op Lowlands bracht het idee verder in de richting van het product dat er nu ligt. Van de Velde: “Als je op Lowlands wilt verkopen, moet je garanderen dat je niet uitverkocht raakt, anders krijg je boetes. Maar hoeveel sushi neem je mee naar zo’n festival? Als er veel overblijft, kan je het weggooien. Toen ontstond het idee om de crushi in te vriezen. Uiteindelijk hebben we Lowlands overgeslagen en hebben we een paar belangrijke beslissingen en acties genomen.”

Beschermd product

Het was Klein die Van de Velde ervan overtuigde om het product te beschermen met een patent. De route naar het patent maakt de ondernemers uniek in hun soort. Van de Velde: “Ik dacht dat dat alleen weggelegd was voor de Unilevers.” Klein: “Een patent schrikt veel ondernemers af. Het kost veel geld en tijd en het is erg complex. Toch is het de enige manier om te zorgen dat niet gelijk iedereen het namaakt. En het geeft de tijd en de kans om het zelf verder te ontwikkelen, er zelf geld mee te verdienen en een internationale markt op te bouwen.”

Normaalgesproken is sushi in banqueting een marge-killer. Crushi is een margemaker. Klik om te Tweeten
De wereld over met pallet-business

Klein: “Er is nu van over heel de wereld zoveel interesse in ons product. Het gaat opeens vliegen. We hebben het nu niet meer over de verkoop van een paar doosjes, maar over pallet-business. Europese hotelketens, restaurants en ook het Beatrix Theater wil het serveren. Albert Verlinde en Janine van den Ende hebben het zelf voorgeproefd en willen het in het theater aanbieden. Banqueting koks, die zich bezig houden met eten voor grote groepen mensen, snappen ons product ook echt: er is nul waste. Normaalgesproken is sushi in banqueting een marge-killer. Crushi is een margemaker.

‘Ik geloof heilig in een nieuwe manier van zaken doen, waarbij verschillende mensen mee investeren vanuit enthousiasme voor en geloof in een product.”